לידה טבעית פירושה – לידה פיזיולוגית תקינה ללא צורך בהתערבות רפואית או שימוש בסמי הרגעה.
"לא כל לידה היא טראומטית,הלידה עצמה יכולה להיות קלה בהרבה,
כאשר האם מתכוננת אליה כיאות מבחינה נפשית וגופנית.
וניתן היה לחסוך סבל גדול מהתינוק,
אם יילדו אותו בלידה טבעית,מתוך ידיעה שהוא רגיש מאד לסביבה הפיזית
ולנוכחות של האנשים המקיפים אותו,
לאור חזק, רעש, קור, חיתוך חבל- טבור לפני שהריאות נכנסו לפעולה,,,,,
התינוק גם קולט את הרגשות שמקרינים האנשים סביבו,
נוכחותם של אנשים המקרינים אהבה והמעבירים לו מסר רגשי של קבלה שלמה, לא פחות חיוני עבורו על מנת לחוש רצוי בעולם,
בלידה טבעית שאין בה סיבוכים מיוחדים, התינוק יירגע עד מהרה,
מבלי להראות סימני חרדה ומתח מיוחדים.
הלידה היא חוויה מאומצת ,מכאיבה, כנראה גם מפחידה,
אך אין כל הכרח לחשוב ,שהיא משאירה צלקת בלתי נמחית לכל החיים "…
* מתוך הספר : "הרמן הסה והמסע אל האם הקוסמית"/ אריה יעקוב לייב בהוצאת גל
מי מתאימה ללדת בלידה טבעית?
אישה בהריון שהגיעה למועד הלידה-TERM בין שבוע 37- 42 ומתקיימים התנאים הבאים: אישה בריאה, עובר יחיד, מצג ראש ויש העדר חשד ל-אי התאמה בין גודל הראש לפתח האגן- C.P.D.
מהם התנאים הדרושים ללידה טבעית?
תנאים סביבתיים מתאימים: פרטיות ,אינטימיות, תאורה עמומה ,שקט, תנאים אלו מאפשרים לאישה להיות נינוחה ומרוכזת בתהליך הלידה ללא ההפרעה.
אישה הבטוחה בעצמה, בגופה ובתהליך, שיש לה חופש בחירה לנוע כרצונה, המסוגלת להתמודד עם הכאב המתלווה ללידה בעזרת שימוש בטכניקות כגון נשימות, דמיון –מודרך, ונתמכת בעת הצורך ע"י בעלה או המלווה שלה שמאומנת לתמוך ולעזור .
אישה אסרטיבית המוכנה לקחת אחריות על ההחלטות והבחירות שלה בזמן הלידה מלווה בתמיכתה של מיילדת צמודה בכל זמן הלידה קשובה לאישה ופועלת להשיג עבורה את התנאים הנחוצים לה.
ניהול מעקב צמוד אחר בריאות היולדת והעובר ע"י מיילדת צמודה בכל מהלך הלידה ושימוש במכשיר דופלר או מכשיר המוניטור לזמן קצוב וקצר במהלך הלידה.
מתן חופש לאכול מזון קל ושתייה עד – 4 ס"מ ובהמשך שתייה בלבד, האכילה בתחילת הלידה מקלה על הכאב, מטעינה באנרגיה את היולדת ואינה מעלה את הסיכונים לאספירציה בזמן ניתוח חירום.
הימנעות מכל התערבות רפואית כגון: עירוי, פקוע מי-שפיר, ריתוק למיטה.
התייחסות לצרכיו של התינוק הנולד: יש להניחו בגובה האם ,לחכות לפחות- 2 דקות לפני שעושים ניתוק חבל- טבור ,חשוב לוודא לפני הניתוק , שהתינוק לקחת את הנשימה הראשונה שהוא עדיין מחובר לחבל- הטבור.
יש לעודד קשר אם- לתינוק , לתת לאם החדשה לחבק את התינוק ולעודד הנקה סמוך ללידה.
לסיכום
למרות שזריקת האפידורל נמצאת בשימוש נרחב ביותר בחדרי הלידה , עולה מדי שנה מספר הנשים הבוחרות ללדת בגישה טבעית ,יותר קל ליישם שיטה זאת בלידת בית, ניתן גם ללדת בחדר לידה או במרכז- לידה.
בישראל של היום יולדות בכל שנה כ- 400 נשים בבית ללא שימוש בסמים לשיכוך כאב, ללא כל התערבות רפואית.
בהולנד שהיא אחת המדינות המתקדמות ביותר בנושא הלידה קיימת אפשרות ללדת בבית היולדת תחת השגחתה של מיילדת המלווה את האישה מתחילת ההיריון, המיילדת מספקת ליווי ותמיכה נפשית לאישה וכן עושה את כל המעקב הרפואי הנדרש כדי לוודא שהאישה תוכל ללדת בבית.
באנגליה קיימת לידה בשיטת הדומינו, בתחילת הלידה האישה בביתה המיילדת מלווה אותה מרגע הופעת צירים בביתה ומעבירה אותה לחדר- לידה כאשר תהליך הלידה מתקרב לסיומו, האישה נשארת בבי"ח רק להשגחה ל- 6 שעות בלבד, ועוזבת יחד עם התינוק לביתה אם המהלך תקין.