מחקר על שיטת השיאצו
במגע יד
מחקר על שיטת האקו-שיאצו
מחקר נעשה בחדר-לידה קפלן רחובות.
רקע וסיבות לפתיחת המחקר
במהלך עבודתי כמיילדת התחלתי את לימודי ברפואה סינית וטבעית בשנת 90 , זה היה תחילתו של מסע וחיפוש דרך לשלב בין השיטות.
ברור היה לי שלשיטות משלימות יש מקום בחדר-לידה,וניתן לטפל בהן לצד שיטות רפואיות המטפלות בכאב במהלך הלידה.
חשוב היה לי כמיילדת שתהיה אופציה נוספת להציע לאישה , ולא להסתפק בזריקת האפידורל.
התגובה באותו זמן מצד קולגות למקצוע הייתה התלהבות רבה לצד התנגדות ומידה של זלזול ופחד שזה "מסוכן".
היה לי קשה כמיילדת בחדר- לידה להימנע מלהשתמש בידע וביכולת שיש לי , כי לא היה פרוטוקול והכרה של הממסד לשיטות אלו.
ברור שטיפול בשיאצו כשיטה להפחתת כאב בלידה-מצריך יותר הקדשת זמן איכות ליד היולדת, ולא תמיד זה מסתדר עם מספר מועט של מיילדות במשמרת. חיפשתי דרך שתוכל להיות קלה להכשרה ולביצוע ע"י הבעל או המיילדת שתוכל להנחות אותו .
בשנת 97 פניתי לפרופ' חגי ציון בחדר לידה קפלן , שנתן את ברכת הדרך להתחיל לגלג את הרעיון המחקר ולהביאו לוועדת הלסינקי, הרעיון המקורי היה לבדוק מספר שיטות: צמחי- מרפא, דיקור ושיאצו כשיטות להכנת היולדת ללידה.
הטיפול ביסודו בא לחזק ולתמוך בגופ-נפש ולתת איזון לקראת הלידה, כדי שהאישה תלד במועד ולא תיכנס לקבוצת סיכון.
נלקח בחשבון היתרון הבסיסי החיובי שקיים בכל שיטת טיפול משלימה- מתן זמן איכותי למטופל, הקשבה, יצירת קשר האישי, הורדת לחץ נפשי.
בנוסף עיסוי שיאצו בהריון בכללותו עוזר לאישה להתחבר לגופה לעצמה,להיכנס פנימה, להירגע, להתחזק ולאסוף את כוחותיה הנפשיים לקראת הלידה.
ביצוע הטיפול בחדר- לידה מעניק יתרון פסיכולוגי עבור האישה ויוצר אצלה תחושת בטחון והכרות חיובית עם המערכת, מעבר ליתרון שיש למגע,לעיסוי ,לתשומת הלב והאנרגיה.
יתרון נוסף הוא שיתוף והדרכת הבעל כיצד לעסות ולגעת באשתו בבית גורם לתחושת קרבה ויותר בטחון לבני הזוג.
התארגנות וביצוע המעשי של המחקר
לאחר קבלת האישור ועדת הלסינקי, החל לפני שנה וחצי המחקר בחדר- לידה קפלן בתמיכה ועזרה של צוות הרופאים והמיילדות , בראש המחקר עומדים פרופסור חגי ,ד"ר רוני לוי ומיילדת אחראית שושי פוקס הם תומכים ומלווים את תהליך ביצוע המחקר.
חלק מהמיילדות במחלקה עברו הכשרה לעבוד בשיטה בהדרכתי ,ועוזרות במהלך העבודה השוטפת למחקר כמיטב יכולתן. אני נהנית מיחס אוהד ,חם מפרגן מצד הצוות הרפואי ומרגישה נוח לעבוד במחלקה.
למרות זאת המחקר מתנהל לאט בגלל בעיות: 1. בגלל חוסר כוח אדם לביצוע המחקר 2. וקושי לאתר נשים המתאימות לקריטריונים מאד מגבילים, 3. חוסר מודעות של ציבור הנשים והרופאים לקיום המחקר.
עד היום נחקרו כ- 40 נשים, למרות הקצב האיטי והתסכול על- כך שלפעמים בוקר שלם לא נמצאת אישה אחת שתואמת לקריטריונים של המחקר, אני מקדישה את זמני הפרטי למחקר ועושה זאת בהתנדבות משום שאני רואה בכך שליחות. עצם הנוכחות שלי במחלקה מעוררת יותר מודעות לרפואה המשלימה, הקשר הבלתי מחייב והשיחות לאורך המשמרת פותחות פתח ליותר פתיחות ושינוי. העברת ידע בצורה פורמלית ולא פורמלית, עושה את שלו.
אותן נשים שעברו את מועד המחקר ומגיעות לביקורת , ומבקשות עיסוי אני בשמחה עוזרת אם הרופא מאשר.
אני מאמינה בחשיבות של מחקר בתחום הרפואה המשלימה , ורואה בזה תרומה חשובה לאישה ולחברה , ואני רואה את עצמי חלק מציבור שתורם לקידום נושא השימוש ברפואה משלימה סביב תקופת ההיריון והלידה ,זוהי שליחות לטובת הדורות הבאים.
חזון לעתיד
במהלך השנים האחרונות הכשרתי עשרות מיילדות לעבוד בשיטת השיאצו בלידה, כמו כן יש כיום יותר פתיחות ורצון ללמוד מיילדות טבעית הנוגעת בשיטות הרפואה המשלימה, אולם אל לנו לחשוב שקורסים אלו במקום קורס מקצועי מורחב.
כדי ששימוש בשיטות משלימות בחדר לידה ע"י רופאים ומיילדות יהפכו לכלי אמיתי ומקצועי ,חשוב להתמקצע בשיטה אחת לפחות.
תיאור המחקר
המטרה לחקור את השפעת השיטה כשיטה נוספת לזירוז , ולעזור לאישה ללדת המועד , למנוע היריון עודף והתערבויות רפואיות .
מטרת המחקר היא לעודד את השימוש בשיטת השיאצו כשיטה התומכת בגוף האישה ומחזקת אותה לקראת הלידה.
על-פי הגישה של הרפואה הסינית- לידה אמורה להתרחש בשבוע -40 .
המחקר מתייחס לעובדה שמעבר לשבוע 40 , ההיריון לא מהווה יתרון לעובר, עם זאת כ- 10% מהנשים ההרות מגיעות למצב של הריון עודף הנמשך מעבר לשבוע 42 .היריון עודף כרוך בשיעור גבוה יותר של סיבוכים באם ובעובר כגון : מים עכורים ומצוקת עובר. מסיבה זו, נהוג לבצע הפעלת לידה
הפעלת לידה הנה לעתים תהליך ממושך המצריך אשפוז וביצוע פעולות רפואיות שעלולות לגרום לאי נעימות ליולדת.
המחשבה לעריכת המחקר באה מהרצון למצוא שיטה שהיא בגישה יותר תומכת את מהלך ההיריון ומחזקת את האישה לקראת הלידה.
אנו רוצים להוכיח במחקר שניתן באמצעות השימוש בשיטת העיסוי בשיאצו להקטין את שכיחות ההריונות העודפים בלא צורך באשפוז ובכך למנוע אי נעימות הכרוכה בהפעלת הלידה ואת הסיבוכים הקשורים להריון עודף.
הטיפול בשיאצו עובד על הפעלת התהליך הטבעי של הצירים ולידה.
הטיפול נעשה על גבי נקודות מסוימות בגוף, בעזרת עיסוי ממוקד וכללי.
שיאצו היא שיטת טיפול המבוססת על הרפואה הסינית המטפלת בחוסר איזון הנוצר בגוף ויוצר הפרעה בזרימה הטבעית של האנרגיה בגוף, ומביא לעיכוב תהליכים טבעיים ופיזיולוגים בגוף.
בעזרת עיסוי שיאצו אשר מפחית מתח מצד אחד ומעודד את הגוף לעבוד באיזון ולהזין את הרחם והעובר להתכווץ טוב בזמן הלידה,בעזרת העיסוי ניתן ליצור תנאים טובים להתפתחות תהליך לידה תקין ובמועד .
האישה תקבל את הטיפול הראשון משבוע 39 ו- 3 ימים לפי המלצת הרופא בחדר- לידה, ותודרך להמשיך בעיסוי במהלך השבוע עד להופעת צירים מסודרים.
המשתתפות מחולקות לשלוש קבוצות בצורה אקראית. חלק מהנשים מקבלות את הטיפול בשיאצו וחלק יקבלו טיפול עם התרופה הפעילה וחלק תרופה ללא חומר פעיל (ויטמין) דבר זה יאפשר לבדוק את היעילות האמיתית של שתי השיטות.המחקר בתחום זה מטרתו להוכיח את יעילות השיטה ,ולשפר את הטיפול באישה ולהרחיבו גם לזמן הלידה בעתיד .
מטרת המחקר לחשוף את יעילות השיטה כדי שתהפוך לשיטת טיפול נוספת משלימה בחדר- לידה לצד שיטות רפואיות.
מבוא
שיטת הטיפול בשיאצו שהיא שיטת עיסוי המתבצעת בלחיצות של אצבעות שי- אצבע, אצו-לחץ,שיטה זו פותחה ביפן על בסיס ידע באנטומיה, פיזיולוגיה ומבוססת על עקרונות הרפואה הסינית. בספרות המיילדותית התפרסמו מספר עבודות הדנות בשימוש בשיטת זו להכנה – ללידה ובמהלכה. הרפואה הסינית גורסת שניתן להפחית מתח ולאזן את הגוף ע"י הרגעת הנפש במהלך ההיריון ובמהלך הלידה. הטיפול הניתן לקראת הלידה גורם לפתיחת צוואר הרחם במידה ממותנת ולשיפור זרימת הדם וה- QI לאגן, לרחם ולעובר, וכך גורם לקיצור זמן הלידה. העיסוי נעשה כדי להרגיע את האישה, ולעזור לה להשתחרר ממתח ומכין אותה לתהליך הלידה. כמו כן הוא מעורר את הפרשתם של אנדורפינים בגוף הגורמים להרגשה טובה ולהרפיה . עיסוי בשיאצו נעשה על גבי נקודות ספציפיות הנמצאות על גבי מסלולי האנרגיה הנקראים "מרדיאנים" ולאורכם על כל חלקי הגוף.
בעזרת שיאצו ניתן לשפר את זרימת הדם והאנרגיה לאיברים הפנימיים, ולהמריץ את הפרשת הורמונים הקיימים בגוף בכמות הנחוצה, ובדרך זו לאזן את הגוף והנפש. מאחר והשיאצו גורם לשיפור זרימת הדם והאנרגיה לרחם ולעובר, ניתן להשפיע ע"י לחיצות בנקודות מסוימות על מנגנון המתחיל את הלידה ולעודד התפתחות לידה טבעית . לחיצות בנקודות מסוימות לגרות הפרשת חומרים המעודדים את הרחם לעבוד בצורה יעילה וכן לגרום להפרשת – אנדורפינים. בנוסף לכך לפעולת העיסוי בשיאצו והמגע עצמו יש אפקט מרגיע ומפחית מתח וחרדה ומשחרר את הגוף מחסימות אנרגטיות המעכבות תהליכים טבעיים לכן ואנו מניחים שטיפול זה יעודד את התהליכים הטבעיים להתפתחות הלידה .
אקו- שיאצו בלידה היא שיטה טיפול שפותחה ע"י מיכל קאופמן ומתבססת על יסודות שיטת השיאצו המסורתית.
ניסיון של 30 שנות עבודה עם נשים סביב ללידה כאחות בריאות- הציבור, ליווי הריון, הכנה ללידה , השתלמויות בחו"ל בתחום האמור הובילו אותי לפיתוח שיטת טיפול יעילה וקלה ליישום ע"י המיילדת והבעל.
השיטה הותאמה לתהליך לידה פעילה המאופיין במצב דינאמי המלווה בתנועה וחוסר שקט לכל תנוחה ונותנת תמיכה מלאה לאישה לאורך כל הלידה.
לשיטה השפעה חיובית על התקדמות הלידה ועל הפחתת המתח והכאב, תורמת להרפיה ורגיעה ומפחיתה את הצורך בהתערבויות רפואיות בלידה.
מגע דרך הידיים משלים מעגל אנרגטי, מאזן ומחזק .במונחי אנרגיה הלב מייצג את האיזון בין שמים וארץ, הוא שולט בתנועת הדם בגוף, מקום משכן הנפש. הידיים הן שלוחה של הלב, ויש בהן ריכוז של אנרגיה ,הן מסייעות לנו להעביר את מה שאנו חשים.
ההיריון מאתגר את גוף האישה,יוצר עומס על כל המערכות. אם האישה שומרת על חוקי הטבע וגופה בריא ומאוזן ,גופה יתמודד בקלות עם אירוע הלידה. בלידה מתח ונוקשות מפריעים לאנרגיה ולדם להגיע לשריר הרחם ולהזין אותו, ולכן יש הפרעה בתהליך.
שיטת טיפול ייחודית לטיפול באישה לקראת הלידה ובמהלך הלידה הפעילה.
התגובות החיוביות של עשרות מיילדות וזוגות שזכו ללמוד וליישם את השיטה עודדו אותי להרחיב את לימוד השיטה ולהפוך אותה לשיטה מובילה בעתיד בשימוש בלידה.
תיאור מעשי לביצוע הטיפול
מתחילים בעיסוי כללי מרגיע על כל חלקי הגוף שכיוון התנועה הוא לכיוון מטה ואח"כ מתמקדים בנקודות מפתח כפי שמצויר למטה ברישום.
לגעת בעדינות בנקודה- GV20-הנמצאת בקודקוד הראש להרגעה ואיזון.
.עיסוי נקודתי , BL31-3 4 ,SP6 CO4?+ LIV3 , GB21, K1, BL67, YIN-TANG,
הנחייה להמשך טיפול בבית לכל אישה שמגיעה בשבוע 40:
1. לעשות סיבובי קרסוליים 10 פעמים כל רגל
2. סיבובי כף יד 10 פעמים כל יד
3. לנענע אגן בתנועות סיבוביות רצוי על כדור פיזי וטרפי.
4. עיסוי על עצם הסאקרום בעזרת זוג כדורי טניס קשורים בגרב או בעזרת בן זוג.
5. לשבת ברגלים ישרות ולמתוח כף רגל כלפי בטן
6. להיצמד לקיר ולעסות את הגב משני צידי עמו"ש מהמותן עד כתפיים
7. לנשוף מהבטן 3 נשיפות עמוקות במשך היום כל שעה להרגעת המערכת.
8. עיסוי עם מערוך על הירך הפנימית בימין מהברך לכיוון הבטן.
פרוטוקול המחקר
על טיפול בשיאצו להשראת לידה משבוע 40 למניעת היריון עודף.
במסגרת המחקר תקבל אישה טיפול ראשוני במסגרת המחלקה ותודרך לעבוד על הנקודות במהלך השבוע , או תוזמן כל יום לטיפול של 30 דקות . היתרון שאדם אחר עושה את הטיפול הוא ר יותר , מבחינה אנרגטית, ניתן יהיה להדריך את הבעל לעשות את העיסוי .
מאחר ולמיטב ידעתנו השימוש בשיאצו כשיטה לטיפול להכנת היולדת לקראת הלידה, טרם נוסו בצורה מבוקרת בחברה הישראלית ,אנו מעוניינים לבצע עבודה שתבדוק נושא זה . אנו מעוניינים להדגיש שאין אנו מתיימרים להשתמש בשיטות אלו כתחליף לשיטות הקיימות, אלא מקווים לשלב אותם עם השיטות הקיימות, כדי לתת מענה לנשים התומכות בגישה הטבעית והמעוניינות להתחיל את הלידה ללא התערבויות רפואית.
כיום יש יותר מודעות בציבור בארץ לנושא הרפואה המשלימה, ואנו חושבים שהחברה הישראלית "בשלה" כיום למחקר זה.
תיאור השיטה.
1. הטיפולים יבוצעו ע"י המיילדות שהוסמכו לעבוד בשיאצו אצל מיכל קאופמן שהיא מיילדת מוסמכת עם הכשרה לטפל בשיאצו.
2. תינתן הדרכה לקבוצת נשים משבוע – 40 לעיסוי שיאצו עצמי כטיפול להשראת לידה
3. תיבדק אפשרות שבכל בוקר תהיה נוכחות של מטפל מוסמך מטעם מיכל קאופמן כדי לאפשר מתן טיפול או שהמיילדות יעברו הכשרה ספציפית לצורך המחקר ויעזרו במחקר.
4. הכשרת המיילדות לצורך עזרה במחקר דורשת 18 שעות סה"כ בשלושה ימים צריך לבדוק אם ניתן לממן השתלמות זו דרך כספם המיועדים למימון המחקר.
הטיפול יעשה במסגרת מחקר במחלקת יולדות של בי"ח————-באישור ועדת הלסינקי של ביה"ח.
האחראי על המחקר הוא ——————מנהל מחלקת נשים ויולדות. החוקרים הם: ד"ר ————— ומיכל קאופמן מיילדת מוסמכת , ומוסמכת לרפואה סינית, שיאצו וצמחי- מרפא.
תקציר פרוטוקול הניסוי
א. 100 נשים בהריון משבוע 40 .
ב. יינתן לנשים טיפול בשיאצו כשיטה להשראת לידה.
הנתונים הבאים מצורפים.
1. פרוטוקול מלא ומדויק של הניסוי.
2. נוסח הסכמה חופשית מודעת עליו יחתום המשתתף.
3. אישור ועדת הלסינקי של בית החולים ואישור מנהל בית החולים.
4. ספרות עדכנית.
6. דף הסבר ליולדת על הניסוי.
מיכל קאופמן מיילדת מוסמכת, מדריכת הכנה ללידה, מטפלת ברפואה סינית וטבעית.
050-5373352, 08-8583284,michalk1950@gmail.com