תינוק חדש במשפחה משמעו שינוי בתא המשפחתי. שינוי הטומן בחובו אושר,שמחה,הגשמת חלומות וציפיות ועם זאת מחייב, מאתגר ודורש התמודדות לא קלה לשני בני הזוג.
לאחר הלידה, בני הזוג נדרשים להסתגל לתפקידם החדש כהורים,להתנסות בפעילויות הדורשות מיומנות, נדרשת אחריות רבה לרך הנולד ומתלווים לכך חששות ופחדים שמקורם בחוסר ניסיון .
הזמן הופך להיות מרכיב קריטי בחיי היומיום ולעיתים מחייב לא מעט ויתורים אישיים וזוגיים. התינוק מעצם היותו תלוי בהוריו דורש התארגנות על פי לוחות זמנים ומכאן מתחייב תכנון זמן יעיל ונכון כדי להתגבר על האתגרים שבדרך.
בעקבות חוסר בשלות של התינוק משתבשת היממה ונוספת על הכל גם עייפות פיזית ונפשית המכבידה על התפקוד האישי והזוגי. הזמן המשותף של בני הזוג מצטמצם, התלות ההדדית גוברת ונדרשת סובלנות וסבלנות בינאישית גבוהה.
עם לידתו של התינוק מקבלים בני הזוג שותף נוסף לחייהם. הבלעדיות שהייתה לפני הלידה לא קיימת יותר והתחושה שיכולה להתלוות ללידה הנה תחושת בדידות ונטישה .
אנשי מקצוע מדגישים במיוחד את תחושת הנטישה של הגבר, כיוון שבחודשים הראשונים לאחר הלידה, האישה היא בדרך כלל המטפלת העיקרית בתינוק והגבר הוא זה שעלול להרגיש מ"חוץ לעניינים" .באופן טבעי, לאחר הלידה האישה מצויה בתקופה של עיסוק רגשי מלא בתינוק וקשובה לצרכיו.
אחד המכשולים שבדרך הנו הבדלים בציפיות של כל אחד מבני הזוג. כשהוא מצפה להיות מטופל ולנוח לאחר יום עבודה, בעוד שהיא מצפה כי יסייע לה עם התינוק ובבית לאחר ליל לבן ויום מתיש, נוצרת התנגשות ציפיות היוצרת מתח ותסכול. התסכול עשוי להתבטא בדרכים שונות: טענות, מריבות, שתלטנות, תובענות (גם מיניות) כלפי בת הזוג, התרחקות, התנתקות, שקיעה בעבודה והיעלמויות מהבית. האישה מגיבה בדרך כלל בכעס ו/או התרחקות, מה שמגביר עוד יותר את חרדת הנטישה של הגבר. כך בדיוק עלול להיווצר מעגל קסמים שקשה לפרוץ אותו.
נחשפים ומתחדדים פערים בעמדות ובהשקפות שונות. למשל, אישה שהופכת לאם ומצפה להמשיך במקביל לפתח את עצמה ואת הקריירה שלה ורוצה שבן זוגה יתמוך בה, אך לא תמיד היא מקבלת את הגיבוי המתאים. גם הגברים מצפים לעתים כי בת הזוג תפרגן יותר להתפתחותם המקצועית הדורשת התמסרות, בעוד שהאישה מצפה דווקא כי יהיו כל יום מוקדם בבית כדי להקדיש זמן לה ולילדים.
בני הזוג מביאים עמם גישות חינוך שונות – היא חושבת כי חשוב לקחת את התינוק על הידיים בכל הזדמנות, בעוד שהוא חושב כי "לא טוב לפנק אותו יותר מידי".
התמודדות נוספת הנה עם מעגלי משפחה נוספים כגון הקשר עם הסבים,
מעגלי חברים ותרבות פנאי .
מה מאפשר התמודדות קלה יותר עם האתגרים שבדרך ?
ידוע שהכנה נכונה לשינוי צפוי, מקלה על ההתמודדות עמו .
הכנה לקראת הליכה לביה"ס, הכנה לצבא, הכנה לקראת יציאה לפנסיה, הכנה למבחני הסמכה, או ללידה ועוד.
הכנה ואימון להורות מאפשרים היערכות לקראתה ומקנים כלים להתמודדות עמה.
מדובר בתהליך משותף, ממוקד ומובנה של בני הזוג עם מאמן אישי/זוגי מיומן המאפשר גם הכנה טובה להורות וגם להתאמן ביחד על מטרות הוריות משותפות.
התהליך מאפשר לבני הזוג לזהות ערכים אישיים ומשפחתיים, להגדיר את הדברים שחשובים לכל אחד ביחד ולחוד, לזהות דפוסי תקשורת מקדמים ומעכבים , לזהות דפוסי התנהגות מקדמים ומעכבים ,לקבל כלים לגישור על פערים בין מצוי ורצוי ויצירת דרכי פתרון משותפים ומתאמנים ביחד ולחוד על הדרכים להשגתם.
ענת אראלי
מאמנת אישית וזוגית
מאמנת בקבוצה
052-4896254